18 Mayıs 2009 Pazartesi

Meşe ağacı ve kerestesi..

TİCARİ ADLARI: MEŞE .Sessile oak,Pedunculata oak (İng.), Traubeneiche, Stieleiche (Alm.), Chene rouvre, Chene pedoncule (Fr.), sapsız meşe,saplı meşe (Tr.).Yayılışı Avrupa, Türkiye, Kuzey Afrika. Diri odun 2-5 cm genişlikte, sarımsı beyaz renkte, öz odun açık kahverenginde giderek koyulaşır.Taze halde yetişme yeri olarak hafif kırmızımsı renkte olanları vardır. Kurutmanın ilk safhalarında çok yavaş bir uygulanmalıdır.Çatlamaya ve yarılmaya eğilimi olduğundan çok yavaş kurutulmalıdır. Açık havada kurutmada ince istif lataları kullanılmalı ve enine kesitleri korunması için kurutma söz konusu olduğundan iç çatlaklar ve çarpılmalar görülebilir. Diri odun az dayanıklı, öz odun dayanıklıdır.Tomruklara böcekler arız olabilir bekletilmemelidir.
Diri odun kolay, öz odun son derece güç emprenye edilir.

İŞLENME ÖZELLİKLERİ:
Orta ile şiddetli derecede körleştirme etkisi vardır.Aletler keskin olmalıdır.Çivileme güç olduğundan ön delme işlemine gerek vardır. Yapıştırılması iyidir,ancak alkali tutkallarla lekelenme gelebilir, renk verilebilir.Yüzeyler duldurulduktan sonra iyi cila kabul eder.Metallerle temasta mavi renk oluşur.

KULLANIŞ YERLERİ: Trahelerin tülleri tıkalı olması sıvıların geçmesini engellediği için konyak,şarap ve bira fıçılarının yapımında ideal bir malzemedir.Masif olarak mobilya,küçük gemi yapımında limanlarda,su içi inşaatlarda, vagon yapımında ve toprakla temas eden her çeşit kullanım yerinde değerlendirilir.Yüksek kalite marangozluk işlerinde, oymacılık, parke, karoser yapımı ve kesme kaplama levhaları olarak mobilya ve lambride kullanılır.OAK ABANOZ yada NABANOZ:Hırvatistanda meşe tomruk parçalarının bataklık yada göllerde su ve çamur tabakaları altıda bırakılmasıyla üretilen, hemen hemen fosilleşmiş materyala bu isim verilmektedir.Odun ,suda çökmüşçakmaktaşı parçacıkları ve kireçten oluşan bir örtüyle kaplanarak korunmaktadır.Derin yüzey çatlakları oluşmasına rağmen, odun çok dayanıklıdır ve çoğunlukla grimsi yeşil yada tamamen siyah bir renk alır.Nedeni odundaki tanenle, sudaki demirin reaksiyona girmesidir.Buişlemle dekoratif, akustik özellikleri iyileşmiş, müzik aleti yapımında kullanılan bir malzeme elde edilmektedir.

DİĞER TÜTLERİ:
TÜYLÜ MEŞE, MACAR MEŞESİ,KASNAK MEŞESİ.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 
Oyun oyna Oyunlar 6TN Oyunlar Oyun Oyunlar 6TN Oyun