18 Mayıs 2009 Pazartesi

Armut ağacı ve armut kerestesi..

TİCARİ ADLARI: ARMUT. Birnbaum (Alm.), Pear (İng.,ABD.), Poirier (Fr.), Perasto (İt.), Armut (Tr.). Yayılışı Avrupa,Türkiye,Batı Asya. Olgun odun özelliklerine sahip olup, diri odun ile öz odun arasında renk farkı bulunmamaktadır. Odun rengi sarımsı ile açıl kırmızımsı kahverengindedir.
Çarpılmaya eğilimi doalayısıyla ile yavaş kurutulur. En iyisi fırında kurutulmasıdır.Kolay emprenye edilir.

İŞLENME ÖZELLİKLERİ: Biçilmesi orta derecede güçtür.Son derecede iyi tornalanabilir, çivi ve vidayı iyi tutar,iyi yapıştırılır.Özellikle renk verilmesi ve cilalanması iyidir.Siyah renk verilerek abanoz a benzetilir, buharlama suretiyle kırmızımsı kahverengi bir renk elde edilir.Armut ağacından
elde edilen tomruklar mayıs sonuna kadar işlenmelidir.Kesilen kısımlarda çatlama tehlikesi olduğundan havadar bir yerde istif edilmemelidir.

KULLANIŞ YERLERİ:Güzel görünüşlü tornalanmış malzeme elde etmede ve oymacılıkta geniş çapta kullanılır.Fırça sapı, şemsiye sapı ,ölçme aleti,cetvel takımı ve T cetveli yapımında ,siyaha boyanmış kısımlar keman,gitar,blok flüt,piyano yapımında,seçilmiş uygun çap ve boydaki tomruklar
dekoratif kesme kaplama levhalar elde edilir,ısı yı geçirmez eli ısıtmadığından pipo yapılır sıcak kalıplarda kullanılır şişe fabrikalarında.

BENZER TÜRLERİ: Elma,Üvez.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 
Oyun oyna Oyunlar 6TN Oyunlar Oyun Oyunlar 6TN Oyun